tirsdag, maj 20, 2008

Forskerblogs "beviser" at "brugergenereret indhold" giver mening..?! + Ægyptologi blog

I den seneste tid har der i dele af den danske blogosfære fundet en heftig diskussion sted omkring vilkårene for - og kvaliteten af - brugergenereret indhold og journalistik. I et af indlæggene Luk øjnene op, Jakob Elkjær, skrevet af journalist Ole Nørskov, fremhæver han netop bl.a. forskerblogs som et eksempel på at "brugergenereret indhold" også kan være både lødigt og relevant. (for de interesserede: hele den diskussion startede i blogposten Stop vrøvlet om en demokratisk revolution i Journalisten).

Ole Nørskov fremhæver helt konkretscienceblog.dk (som jeg har blogget allerede) og så en blog af ægyptolog, Tine Bagh, som jeg ikke kendte: Tines Egypten som et eksempler på det seriøse "brugergenererede" indhold. Tine Bagh er Ph.D. og ekstern lektor på Næregyptologi på KU, og nu ved jeg så, at hendes blog er en spændende blog om udgravningsrejser og fund fra det gamle Egypten - med masser af billeder til at dokumentere det. Bloggen er, såvidt jeg kan se, startet i august 2007. Den er generelt et godt eksempel på, at forskerbloggen gennem historier om forskningsorienterede rejser på en fængende måde kan fortælle om, hvad det egentligt er, en forsker "går og laver". Det eneste jeg umiddelbart savner ved bloggen, er et nemmere tilgængeligt arkiv.

Tines blog minder mig i stil lidt om et blogeksperiment, Natural History Museum i London foretog i 2006. Her bloggede to af museets ansatte om en rejse til Australien på jagt efter meteoritter: The Meteorites Search Blog - også med masser af illustrative billeder. Jeg synes det er en fantastisk måde at anskueligegøre musealforskning på - også for børn og potentielle studerende!

[PS. Grunden til jeg konsekvent sætter gåsetegn om "brugergenereret" er, at det er et lidt problematisk begreb at anvende, men jeg kender ikke noget bedre endnu - "indhold formidlet af mennesker, der ikke arbejder i et mediehus eller i en virksomheds PR-afdeling" er f.eks. lidt for langt ;). Hvis en forskerblog er "brugergenereret indhold", hvad er det så lige, vi er "brugere" af? - forskerblogs er jo netop ikke "borgerjournalistik" som måske ofte vil være et mere præcist udtryk end blot "brugergenereret indhold", men kan vel netop ses som bl.a.et forsøg på et alternativ til den journalistiske formidling af videnskab?? Hvis vi er "brugere" af noget, så er det vel nettet i sig selv?]

onsdag, maj 14, 2008

En "ikke-blog" blog på Planteforskning.dk

På sitet planteforskning.dk har de en slags gruppeblog kørende, som de dog ikke kalder blog. De har desværre heller ikke implementeret en decideret arkivfunktion, men ellers har deres "nyheder og debat" sektion typisk bloglignende træk: det består af daterede (dag og time) indlæg i omvendt kronologisk rækkefølge, med mulighed for at kommentere på de seneste indlæg. Via "nyheder og debat" forsiden har man adgang til de seneste indlæg og indlæg grupperet efter tema. Jeg linker til denne forside og til Planteforskning.dk som en slags blog, fordi jeg synes det er en spændende måde at udnytte genrens funktionaliteter på, og fordi de forskere, der forløbigt har "blogget"/lavet indlæg her skriver lange engagerede indlæg om aktuelt fagligt stof.

Jeg blev opmærksom på sitet via et indlæg på DONA-listen (Danish Online News Association - der reelt er en liste for alle, der arbejder kommunikativt med online medier i DK), hvor en af forskerne gør opmærksom, at de bl.a. bruger deres debatindlæg til at gå i rette med de fejlbehæftede historier om planteforskning, der ofte bringes i medierne. Her kan man få de grundige og ordentlige fakta fra forskernes egen mund. Et rigtigt godt eksempel på hvad man som forsker også kan bruge blogmediet - eller blogformen - til!

tirsdag, maj 13, 2008

Ny rumforskningsgruppeblog!

På DTU har de ved Institut for Rumforskning- og teknologi startet en spændende blog om deres gruppes arbejde: DTU Space's weblog - med taglinen: En rumforskers hverdag - alt andet end hverdagsagtigt.. Skribenten er foreløbig Carol Anne Oxborrow, der formidler en smittende begejstring for sit arbejde! Hun har blogget siden marts 2008.

torsdag, marts 06, 2008

Stadig liv i de danske forskerblogs (og denne)

Til orientering, så åbner Københavns Universitets blogportal nu helt op for, at man kan tilmelde sin blog, hvis man blogger i regi af Københavns universitetet. Man kan se listen over aktive blogs og de sidste nye blogindlæg på: blogs.ku.dk. Der er 17 blogs på listen, hvoraf ca 15 er skrevet af forskere og er forskningsrelaterede, såvidt jeg kan se af et hurtigt skim.

Niels Brügger, kollega og internetforsker i Århus, er også startet med at blogge om sit store forskningsprojekt "The history of dr.dk, 1996-2006" på http://drdk.dk/wordpress

Og via Magisterbladet fandt jeg ud af at min gamle specialevejleder (DK er et lille land..) Frederik Stjernfelt sammen med Malene Busk og Jens Martien Eriksen også har blogget et stykke tid på: kritiskfornuft.blogspot.com. Bloggens emne er: Ytringsfriheden og tilgrænsende emner - multikulturalisme, menneskerettigheder, demokrati, retsstat - behandles på en basis af Oplysningens ideer. Så ikke blog, der handler specifikt om deres egen forskning, men om nogle værdier, det også er vigtige for forskere at forholde sig til, så derfor synes jeg det er værd at nævne. Så denne blog endnu et interessant eksempel, at det kan være ret svært at afgøre, hvornår en blog er en forskerblog og hvornår den ikke er.

søndag, november 04, 2007

Blogportal på Københavns Universitet

Søren Holst, der er bibelforsker og selv blogger på pergament.blogs.ku.dk (fra oktober 2007) har skrevet og gjort opmærksom på, at Københavns Universitet har oprettet en fælles blogportal og et fælles blogsystem for alle universitets-relaterede blogs på KU. Den aktuelle liste indeholder både aktive og inaktive blogs, og på forsiden kan man se de seneste indlæg fra de aktive blogs.

Det fremgår af portalens supportblog, at blogkompetente Trine-Maria Kristensen fra firmaet Social Square, lige har været ude og give et kursus om at lave blogs. Hvis der er nogen, der kan inspirere folk til at starte folk med at blogge, så er det Trine-Maria, så det bliver spændende at se om det fører til flere aktive blogskrivere på KU!

søndag, september 23, 2007

Flere forskerblogs

Jeg mangler at få opdateret bruttolisten, men her er ihvertfald links til nogle nye forskerblogs, jeg har fået mail eller har hørt om:

Mads Lindholm, der er startet på en erhvervsph.d. om rum og ledelse, blogger på www.strategiskindretning.dk (siden september 2007)

Anne-Mette Albrechtslund er forskningsassistent og forbereder en ph.d. om spil og læring. Hun skriver på amablog (siden juni 2007).

Der er kommet flere forskerbloggere på Danmarks Biblioteksskole (cf Esben Fjords e-klumme blog):
Lektor Jack Andersen blogger på Jack's blog (siden september 2007)
Henrik Jochumsen blogger på Henrik's blog (siden september 2007)

onsdag, august 22, 2007

Forskerblogs i Magisterbladet

Bloggen her har holdt en lang sommerferie (og jeg har undervejs også skiftet webhotel-type, hvilket har givet en del bøvl med opdatering af mine blogs), men det betyder ikke at bloggen her er blevet inaktiv.

Før sommerferien talte jeg lidt med en journalist om forskerblogs, og hun har også talt med blogger og bloglæser Carsten Jessen om forskerblogs. Det er der kommet en lille artikel ud af, der lige er publiceret i Magisterbladet: Forskernes blogosfære - bloggen her er også nævnt!